marathonseizoen begonnen

Afgelopen weekeinde opende roeiverenging ’t Diep in Steenwijk traditiegetrouw het marathonseizoen met de weerribben marathon.
Komende weekeinde staat her Hart van Holland Roeimarathon op het programma en vrijdagavond 6 mei bewegen honderden roeiers  zich door Friesland voor de Elfsteden roeimarathon
Ieder jaar krijgen wij vele vragen over onze boten en uitrusting voor de marathons, met name voor de Elfstedentocht.
Hieronder enkele tips en antwoorden op veelgestelde vragen.

Voldoet mijn Wiersma boot aan de afmetingseisen van de KNRB?
Ja, alle Wiersma boten (zowel uit de ‘2004’mal als de ‘2015’mal voldoen aan de afmetingseisen en aan het minimum gewicht van de KNRB.

Zijn er optionele dekken verkrijgbaar voor de Wiersma C2x+?
Nee, vooralsnog hebben we alleen een optioneel voordek voor de C4x+
Reden hiervoor is de verscheidenheid aan eisen die zowel organisaties als roeiers stellen aan dekken.
Voor volgend jaar gaan we (na overleg met de marathons) een optie aanbieden waarbij zonder verbouw en montage aan alle eisen en de meeste wensen wordt voldaan

Is het mogelijk om zelflozers in een boot te laten bouwen?
Ja dit is vrijwel altijd mogelijk. In Duitsland besteld men al vele jaren zelflozers in het merendeel van de C-boten.
Zelflozers hebben een uitstekende werking tijdens roeimarathons en zijn (bij juist gebruik) effectiever dan een pomp.

Heeft mijn Wiersma boot voldoende drijfvermogen?
De Elfsteden roeimarathon stelt als eis dat een boot 150 liter reservedrijfvermogen aan boord heeft.
Alle C-tweeen van roeiwerf Wiersma hebben een voor- en achterluchtkast en alle marathon CS boten vanaf 2012 hebben tevens luchtkasten onder de roeiplaatsen.
Marathon CS boten met luchtkasten onder de roeiplaatsen (te herkennen aan de schotten in de boot en de luiken in de roeidekken) hebben standaard meer dan 150 liter drijfvermogen.
Alle overige boten dienen voor de esrm te worden voorzien van 90 liter extra drijfvermogen. Je kunt dit eenvoudig oplossen door drie luchtzakken te plaatsen (twee onder de slagplaats en 1 onder de stuurplaats. luchtzakken zijn eventueel verkrijgbaar op www.roei-shop.nl

Voldoet de standaard afstelling van mijn Wiersma C2x+ voor een marathon?
Hoewel de afstelling uiteraard sterk afhankelijk is van persoonlijke voorkeur is het raadzaam om de boot lichter af te stellen dan de standaard afstelling.
In de regel hanteren de meeste ploegen een span tussen de 162 en 166 cm en riemen met een totale lengte van 2.83 – 2.87 meter (bigblades) en een binnenhandle van 90 – 93 cm.
Een lichtere afstelling zal aanvankelijk mogelijk  ‘te’ licht aanvoelen maar voor zowel getrainde wedstrijdploegen als voor toerploegen levert het een uiteindelijk een significant voordeel.

Is er een snelverstelsysteem beschikbaar voor de Wiersma C2x+?
Er is een mooi systeem beschikbaar maar hiervoor dienen alle originele onderdelen, inclusief het voetenbord vervangen te worden voor een zeer prijzig systeem.
Gezien de aard van de C2x+, in haar bestaan als verenigingsboot buiten de marathons, vind men dit vaak niet wenselijk.
De overige beschikbare ‘snelle’ systemen zijn in de praktijk vaak niet of nauwelijks sneller en hebben ieder hun specifieke nadelen.
Het standaard systeem in onze C-tweeen leent zich uitstekend voor vlot verstellen indien men de rust bewaart en met beleid handelt.
Niet verstellen is echter altijd nog het snelst (en het veiligst) en de snelste ploegen binnen de ersm bewijzen al jarenlang dat een vaste voetenbordpositie heel goed mogelijk is, zelfs voor ploegen met fors lengteverschil tussen de roeiers.

11-Steden 2010 563-1

 

Share this post